Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

Un nou inceput pentru arbitrajul rugbyului românesc sau sfârșitul unei povești frumoase?


Cum ne-am obișnuit deja în România, noi adaptăDownloads52m formele venite de prin alte părți la fondul nostru mioritic. Nici rugbyul nu este o excepție, din păcate.

Așa se face că rugbyul romanesc nu a fost scutit de scandaluri si suspiciuni de arbitraje părtinitoare, în unele meciuri, acuze venite de la toate părțile implicate si culminând cu absurditatea de a pretinde coruperea unui arbitru francez, în finala de anul trecut, care cică ar fi “ținut” cu Timișoara, mai ales pentru că a îndrăznit să-l elimine pe “stejarul” Macovei pentru obstrucționarea jocului.

În consecința, am auzit “pe surse”, că vreun comunicat de la Federația de Rugby nu am văzut, că s-ar fi decis ca anul acesta arbitrul finalei să nu mai fi vreun francez “obtuz”, ci un românaș valoros. Nimic anormal, dacă am fi în altă țară, dar în România evident că vor apărea acuzații, mai ales din partea celor care vor pierde.

Ca să minimizeze un eventual nou scandal, am auzit, tot pe surse, oficial e greu să se dea vreo depeșă că doar, no, trebuie să stai să scrii, adică tortură pentru unii, cum că Federația de Rugby, împreuna cu Televiziunea Romana s-au hotărât să implementeze, în sfârșit, arbitrajul video, așa cum alții fac de ani de zile. Atenție, se spune că nu se vor limita doar la fazele de finalizare, la eseu, cum s-a făcut deja în Super-ligă, ci arbitrii video vor putea semnala centralului greșeli din joc, pe care acesta nu le observă, ajutându-l să revină si să aplice dreptatea. Adică exact cum se arbitrează la marile competiții rugbystice.

Schimbarea în sine nu va elimina suspiciunile, însa cu siguranță ii va pune pe unii în situații cel puțin penibile. Pe de o parte dacă vor fi erori grave de arbitraj, și în condițiile în care ele se vor fi aflat pe imaginile disponibile arbitrului video, atunci Federația este responsabilă direct pentru aceste poticneli si va confirma acuzațiile celor nedreptățiți. Dar pe de altă parte oricine va mai îndrăzni să contreze evidența dovedită prin probe se va descalifica în fața suporterilor de rugby, și nu numai.

Iată ca perspectiva de a avea un arbitru roman la centru în finala Super-ligii de Rugby nu mai pare chiar așa de iscătoare de țulăială, dar Doamne ferește de vreo “greșeală”, contrazisă de suportul video, care sa decidă, aberant, finala. Atunci cu regret spun că eu personal cred că se va lăsa cu mari surprize în rugby-ul romanesc, altfel unic si special în peisajul sportiv universal.

Share

Tags: , , ,

2 Responses “Un nou inceput pentru arbitrajul rugbyului românesc sau sfârșitul unei povești frumoase?”

 1. aprozeanu teo
  4 August 2013 at 8:22

  Salut.
  problemele arbitrajului romanesc nu se rezuma doar la acuze de coruptie ci si la probleme de imagine,de structura interioara.Ca fost arbitru pot sa afirm ca nu s-a schimbat nimic.Dimpotriva.orice afirmatie la adresa unui arbitru ( se specifica in ROAR ) se pedepseste cu suspendare si amenda,indiferent de functia celui care derapeaza de la liniile directoare impuse de catre Biroul Federal.Un exemplu.Comisia de Dispciplina il suspenda pe Iordachescu la ultima sa sedinta pe parcursul a doua etape dar surpriza el arbitreaza Timisoara Farul.Arbitreaza fractionand jocul,uitand de litera avantajului,de fazele care impuneau sau nu oprirea jocului.Dar probabil ca ambele echipe au ajuns la o intelegere ca nici o faza sa nu depaseasca 30 de secunde.Au fost peste 30 de lovituri de pedeapsa,am numarat 20 de “inainte”. Din pacate valoarea rugbiului romanesc scade.TImisoara are rezultate pentru ca sunt multi straini fie ei si de manna a 3 a 4 a.Va castiga la pas si acest campionat.Dar arbitrajul romanesc nu poate fi la valoarea celui italian de exemplu pentru ca nu este sustinut.Arbitrii romani buni sunt.Inteligebti,cu meserii care le pot garanta ziua de maine,fara a apela la mila FRR.Arbitrajul profesionist? O gluma.Ca sa poti arbitra la un nivel de 2 3 meciuri pe saptamana iti trebuie un campionat puternic,o divizie a doua bine organizata cu un calendar stabil,si campionate de juniori,regionale sau nationale puternice.Dar asa ceva deocamdata este o utopie in Romania.Daca Iordachescu unul din cei mai in voga arbitrii este delgat la Timisoara Farul 60 si ceva la 16,inseamna ca a avut un meci greu?Nu.Nicidecum.Nu mai sunt meciurile tari de acum 6 – 7 ani.Cand 4 5 echipe erau de aceeasi valoare.Acum Timisoara defileaza,Baia MAre incearca sa tina pasul iar STeaua le pune probleme doar acasa.Iar meciurile pe care arbitrii romani le primesc in Europa sunt maruntisuri de la masa bogatilor.Numirea lui Morariu la presedintia AER nu va schimba mare lucru.El a fost si va ramane un francofon prin educatie,si nu va dezerta de la ideile rugbiului si organizarii franceze.Noi incercam prin ALin Petrache sa gasim managementul care sa construiasca piramida.Deocamdata adunam constructorii si infiintam calfele.Pana la reconstructie mai este insa drum lung.
  Teo AProzeanu

  • 4 August 2013 at 10:24

   Va mulțumesc pentru comentariu. După părerea mea de outsider tot ce ați scris este corect si confirma statutul Dvs de cunoscător în profunzime al fenomenului rugbystic romanesc. După cum ați observat eu m-am referit doar la un singur aspect acela al introducerii arbitrajului video la finală ca soluție normala de înlocuire a arbitrului străin. Sper ca Iordăchescu, că am o presimțire că el va arbitra finala, să scape de aerele de arbitru internațional și să nu mai iasă el atât în evidența, iar cum ați spus, să lase spectacolul așa cum e el la noi, limitat la valoarea jucătorilor, să curgă, altfel se face de râs și el și diriguitorii arbitrajului.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

More Stories From RugbyPropaganda