Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

Scrisoare către ciorditori


De mult un personaj probabil faimos, dar așa de demult încât nu se mai știe cu siguranță cine, ne-a spus că Rugby-ul este un sport de golani (ruffians) practicat de Gentlemen-i. Cu siguranță însă că dacă individul era sâmbătă seara în România adăuga clar o excepție pe Federația Română de Rugby. Și nu pentru că cei ce practică Rugby-ul n-ar fi Gentlemen-i, cei mai mulți sunt, ci pentru că ar fi realizat că în țara noastră Rugby-ul este un sport de golani practicat de Gentlemeni, dar condus de niște ciorditori.

Iată scrisoarea mea către aceștia:

Voi ciorditori din conducerea a ceea ce doar voi mai numiți rugby-ul românesc,

Sâmbătă seara și de atunci încoace vă tot dați arama pe față, ați văzut niște oameni răniți, atacați mișelește pe la spate și aflați în nevoie, iar voi în loc să-i ajutați le-ați ciordit portofelele și le-ați mai dat și un picior în gură. De ce? Pentru că doar așa puteați, când erau căzuți. Tânjeați de mult să le faceți rău cu orice preț, chiar cu acela de a vă sabota pe voi înșivă pe termen lung. Ați validat ceea ce o mână și o minte bolnavă a mârșăvit, anume dorința unor tineri jucători de rugby de a fi ceea ce sunt.

Sâmbătă v-ați dat cu Rugby-ul în cap. Clamați fair-play-ul, respectul?!?!!? sportivitatea?!!?!?! onestitatea?!?!?!? onoarea?!!?!?!? Ne spuneți că voi nu sunteți ca alții de la alte sporturi unde se fac tot felul de combinații necurate însoțite de țigăneli publice. Și aici vă dau dreptate. Pentru că ăia trăiesc din scandaluri, pe când pe voi vă vor îngropa. Suporterul de rugby nu are creierul spălat ca să nu vă poată demasca intențiile și nici nu e masochist să vă accepte perversiunile doar ca să vă poată înjura steril pe stadion.

Șase tineri rugbiști v-au arătat că n-au nici o vină, v-au rugat să-i lăsați să joace, să câștige cinstit pe teren dacă sunt mai buni. Și ce sportivi? De națională. Din ăia care și-au rupt oasele să ne califice la Cupa Mondială, ca să vă lăfăiți voi pe performanța lor. Și ce le-ați zis? Le-ați spus că voi țineți cu hoții ce le-au furat vizele medicale din carnete, le-ați zis că nu vă pasă de Rugby, că voi jonglați doar după regulamentul făcut de voi. Se întoarce Web Ellis în groapă! Web Ellis care reprezintă însuși esența protestului, a progresului, a sfidării regulilor stupide. Dar mă îndoiesc că aveți habar de cine și despre ce vorbesc.

Ați profitat, ca politicienii de tranziție care au pus laba pe țară și acum o țin captivă, și ați pus și voi ghiara pe Rugby iar acum nu-i mai dați drumul să crească, îl țineți strâns pentru că vă e frică că Rugby-ul vă va arunca la lada cu gunoi a istoriei sportive. Ceea ce doar acum cu siguranță se va întâmpla, după ce ați făcut și continuați de sâmbătă încoace.

Ați asistat la o siluire a spiritului sportiv în general și a Rugby-ului în special și, ca niște golani ce sunteți, i-ați mai dat un brânci în boscheți cu „interlopicul” „Dă-o dracu de târfă incompetentă dacă nu-i în stare să se apere!”

Faceți de rușine o istorie de sute de ani unui sport care, din fericire, la nivel internațional încă mai luptă pentru valorile sale originale. Un sport în care oficialii IRB își cer scuze pentru greșelile de arbitraj și schimbă tot ce e nevoie pentru ca ele să nu se mai poată repeta. Voi în loc să recunoașteți că regulamentul, rămas într-adevăr de pe vremea când în Rugby toți erau oameni de onoare, astăzi se poate întoarce împotriva celor de bună credință dar vulnerabili în fața mârșăviei de cea mai joasă speță, voi nu! voi mai dați o lovitură fatală acestui sport în România.

Ați avut șansa sâmbătă să vă spălați toate păcatele, să reaprindeți o mică flacără a speranței, să vedeți dincolo de litera idioțeniei, să treceți peste ranchiună, îndreptățită sau 10553531_675853622500040_1333431996144197178_n(1)nu, să iertați chiar, și să faceți ceva nemaifăcut, adică să confirmați ceea ce știați, anume că acei jucători, vinovații fără vină pe care i-ați executat cu sânge rece, aveau dreptul să joace, aveau viza medicală valabilă chiar dacă cea din carnetul de jucător fusese furată.

Văd că unii încă mai spera și vă menajează, dar eu vă cunosc. Sunteți depășiți, dar nu vreți măcar să înțelegeți că distrugeți Rugby-ul, sunteți speriați, dar în loc să gândiți voi doar căutați să vă scoateți cămașa prin minciună. Voi credeți că lumea va uita dacă mușamalizați dezastrul și blocați oamenii să protesteze pe site-urile voastre, dar dezinformați suporterii de Rugby lansând argumente ilogice a la Liga lu’ Mitică iar apoi vă ascundeți cu capul în nisip. Voi sperați că lumea va trece mai departe. Lumea vă va ignora sau vă va înjura.

Da recunosc că de trei zile și voi și hoțul de vize m-ați băgat într-o dilemă. Nu știam ce să fac. Să vin să vă arăt disprețul meu? Să stau acasă sperând la o minune ce ar reinstaura Rugby-ul în România până Sâmbăta viitoare? Să renunț la Rugby pentru a nu valida niște ciorditori ca voi?

Azi inevitabil am găsit răspunsul. E simplu. Ceea ce faceți voi acolo la Federație nu este Rugby. Este o înșiruire de îmbârligări de pensionat prematur scos la pensie de boală cu șpagă la doctori.

Share

11 Responses “Scrisoare către ciorditori”

 1. 10 September 2014 at 11:40

  Și acuma să vă zic ce cred eu că se putea face dacă exista bună voință. În condițiile în care actul criminal era evident, deci o situație excepțională, iar federația avea înregistrările validității vizelor medicale, puteau să dea o dispensă urgentă arbitrului să fie acoperit că vizele sunt valide, există fax mail în secolul 21, să accepte jucătorii pe teren, iar după aceea puteau veni în comitetele lor și îi trânteau lui Dan Dinu, sau mă rog clubului, o amendă de vreo 10-20.000 de euro, să o simtă, pentru periclitarea competiției rugbistice prin neglijarea securității carnetelor. Și aveai tot ce îți trebuie. Tu federație ieșeai cu o imagine de erou, evitai scandalul, toată lumea îți dădea dreptate, aveai o competiție corectă, te și răzbunai pe cei cu care ai răfuieli, îl vedeam si noi pe Fercu jucând pentru ultima dată pentru Timișoara, cel puțin pentru o perioadă. Eventual redirectai banii ăia spre copii și juniori și făceai un bine societății și Rugby-ul. Așa au preferat să dea cu rahat pe Rugby, să distrugă ultimul bastion al corectitudinii în sportul din România.

 2. 11 September 2014 at 11:24

  Apar noi informații că sunt două foi de joc, că nu se știe dacă s-a consemnat incidentul cu vizele. Sunt convins că dacă iei la purecat toate actele și de la acest meci și de la altele desființezi federația în jumate de oră. Dar ce mai contează răul a fost făcut. Ca să terminăm filmul într-un stil custurițian, personajele pozitive sunt moarte, iar moartea merge mai departe că ce dracu să facă. Pe teren suntem și vom fi campioni până într-o bună zi când competiția se va fi desfășurat din nou corect. În afara lui la combinații, culise, acte, hârtii ne batem la retrogradare. Dar e mai bine așa, pentru că spectacolul sportiv este exclusiv pe teren iar actorii principali sunt jucătorii, antrenorii. Aici e și singurul punct bun de la federația de rugby, condusă pe atunci de petrache olimpicu’, că totuși doi ani cât s-a jucat pe teren am ieșit campioni, și cu arbitrii străini și cu arbitrii români. E totuși ceva esențial, pentru că la alte sporturi nu am fost lăsați, deși atuurile pe teren au fost în favoarea Timișorii.

 3. Sportlogic
  12 September 2014 at 9:25

  Reblogged this on blog de atitudine despre sport si societate and commented:
  Rugby-ul nu mai este demult un sport de gentlemani in Romania… Sportul nostru a devenit terenul rezervat de joaca, “Alint” si devenire a unor “amante” pe care le denunt de vreo 3 ani… evident nu vorbesc despre jucatori.

  …Dar si jucatorii si cluburile au partea lor de vina – cand denunti abuzurile indurate de cei “mici”, actorii principali de dezvoltare ar trebui sa ia atitudine pentru ca este doar o chestiune de timp ca “putreziciunea” sa-i infesteze si pe ei. Raman curati doar cei care platesc mai bine!

  In ce tara civilizata s-a mai vazut ca o federatie sa gestioneze o competitie pro… superliga pro de rugby este o anomalie insasi prin conceptia ei….

  …Spre exemplu in 2011…FRR isi permitea sa interzica terenul si exercitarea meseriei sale unui jucator pro – Fercu Catalin – pe un motiv absurd…Teoretic ei nu ar fi trebuit sa-l poata suspenda decat de la nationala si nu din campionat….Lucrurile au intrat in normal pe modelul romanesc, dar nimeni nu si-a pus (cel putin nu la modul declarativ si transparent) problema legalitatii suspendarii si riscurile inerente pe care o astfel de organizare la limita legalitatii si importiva oricarei logici a bunului simt le-ar induce…

  Cultura managerial Petrache; un nou avant in sportul romanesc spre orizonturi noi cu oameni noi nu-i asa…

  Am uitat Domnia Sa nu mai este la FRR, este la etajul 1, iar FRR la parter…ma intreb daca noua cladire COSR nu a fost construita sau prevazuta cu dedicatie ca omul sa poata conduce doua din acelasi birou, altfel ar fi trebuit sa mearga pe jos vreo 200 de m… Eviudent intrebarea mea nu este decat retorica.

  Aceasta scrisoare a unui fan suferind al Timisoarei este un exemplu elocvent al consecintelor culturii manageriale Alin Petrache – “Sportul romanesc spre orizonturi noi cu oameni noi”…nu-i asa!?…Sau despre Miticizarea, Becalizarea, MirceaSandulizarea, etc…etc.. totala a sportului romanesc

 4. 12 September 2014 at 10:53

  O să rețin din comentariul tău ce este mai important, anume că nu se mai poate continua așa și e nevoie de o reinstaurare a Rugby-ului în România. Și asta nu poate pleca decât dinspre cluburile de rugby și nu trebuie să vizeze oameni ci să identifice problemele, deficiențele și să găsească soluțiile, pentru că văd că până acum nu s-a reușit nimic semnificativ.

  • 12 September 2014 at 11:56

   Retii ce vrei. Nu poti separa actele de oameni, de cei care le comit… Nici un regulament din lume si nici o organizatie nu pot impiedica coruptia si reaua vointa. Viata ne-o demonstreaza zilnic… Ba da, crtiticile trebuie sa vizeze oameni; este o falsa norma deontologica (nu acuzam/crticam oamenii persoanele, ci organizatiile, structurile, organizarea, actiunile)…Fals…Atunci Hitler trebuia sa iasa la pensie. Dau un exemplu radical ca sa dau forta contra-argumentului. O institutie nu este o entitate superioara, ci un instrument in mana oamenilor…Pe cei de la TM nu FRR care face acusi 100 de ani (daca nu i-a facut deja) i-a sabotat, nici regulamentul (niste hartii scrise), ci coruptia celor implicati in fenomen…Asa nu se vor schimba lucrurile nicicand. Dam vina pe partide si ideologii in loc sa-i luam de gat pe faptasi….Pacat de energia risipita…

   • 12 September 2014 at 13:57

    problemele pot fi de orice natură inclusiv umană, dar nu numai. Întâi pleci de la scopul pe care-l ai, care trebuie să fie dezvoltarea rugbyului și de acolo în jos poți ajunge și la oameni dacă ei nu înțeleg ce trebuie făcut. Cum ai văzut în cazul cu vizele prima problemă a fost sabotajul, cu criminal și victimă, apoi regulamentul și apoi oamenii din FRR care au decis ce au decis. În sensul ăsta zic că nu oamenii sunt primii. Dar dacă citești cu atenție comentariul meu am zis că reforma nu mai poate pleca decât de la cluburi, pentru că cei ce s-au ocupat de așa zisa dezvoltare a rugbyului din partea FRR nu au realizat aproape nimic. Pe mine nu mă interesează să atac oameni, deși la o adică pot să o fac destul de bine, ci să rezolv o problemă, și dacă ea este omul atunci jos cu omul dacă se poate, dacă nu măcar am încercat. 🙂

 5. Sportlogic
  13 September 2014 at 12:47

  Nu voi corecta raspunsul meu pentru ca va fi lung…asa ca scuze…

  Nu am comentat in nici un fel articolul – bine scris si opiniile expuse sunt pertinente… Dimpotriva l-am promovat. Pe mine nu ma intereseaza sa atac oamenii, dar nu voi ezita sa atac daca ei sunt cei care promoveaza hotia, impostura si mediocritatea.

  Din partea cluburilor nu poate veni nimic atat vreme oamenii despre care vorbesc controleaza dub o forma sau alta majoritatea structurilor asociative.

  Eu imi permit sa fac abatere de la normele tale, foarte frumoase, laudabile si nobile de altfel. Nu-mi permit luxul de a fi “idealist” sau civilizat… De cand este lumea noastra pe pamant toate tarele nu s-au putu trata decat prin solutii radicale. Nimeni nu-ti acorda drepturi chiar si garantate… Ele trebuiesc luate cu forta. Daca tu iti inchipui ca dupa 6 ani de furt si cioranii in care nu au facut decat sa-si consolideze sistemul vii tu si indemni sistemul (multumit de status quo) sa se revolte inseamna ca esti “brava” sau vrei treci apa fara sa te moi. Tot ce ai scris mai sus, scuza-ma si nu te supara, este o vrajeala totala. Asta ca sa folosesc un termen delicat.

  In Romania nu regulamentele lipsesc, ci oamenii care sa le respecte. Pe de alta parte poate ca ar trebui sa faci diferenta intre a denunta abuzurile unora si atacatul acestora….desi atacul este totalmente justificat si nu il neg in nici un fel.

  Inca o data singurele vinovate de toate neajunsurile nu sunt organizatiile, regulamentele sau ideile – toate simple instrumente – ci cei care le folosesc si fac ceea ce fac cu el. puterea absoluta a FRR asupra acestei competitii nu-i obliga pe cei de acolo sa fure, jecamaneasca, fraudeze… Insitutia in sine interzice asemenea practici. Eu nu am de ce sa atac FRR-ul pi cei de la FRR…De fapt asta faci si tu doar ca mergi cu jumatati de masura… si nu numesti persoane.

  Repet in felul asta Hitler… trebuia sa iasa la pensie linistit. Eu stiu ca responsabilitatea oricarei disfunctii intr-o organizatii revine managementului…si mangementul are nume.

  In plus probabil spre deosebire de tine, am fost victima directa a acelorasi impostori… De atunci duc campanie, lumea are mereu critici de factura deontologica referitoare la comportamentul meu…si cand o patesc…nici macar nu au sinceritatea sa recunoasca ca am avut dreptate sau curajul sa lupte pentru cauza lor. In loc sa ma prezint cu tot felul de proteste as initia deschiderea unei anchete judiciare cu invitatia catre toti cei care au fost prezenti sa participe la un interogatoriu cu detector de minciuni…chiar si simbolic fie el… In loc de proteste naive as forma federatia si campionatul Banatului si Ardealului si m-as dezafilia de la FRR si rectifica bugetele – 40% in dezvoltare… Valuri de acest tip ar suna alarma la Dublin si FIRA si atunci se va gasi cineva poate sa va asculte…. Cineva nu MST, o minstra si o FRR care isi fac lobby reciproc… Cum adica sa nu atac persoane…pai nu le atac… le scot la lumina.

  Din partea cluburilor nu poate veni nimic atata vreme cat acestea isi dau la gioale unele altora, nu sunt solidare si dimpotriva se servesc de FRR pentru a-si anihila adversarii… Din partea cluburilor nu poate veni nimic, atat vreme cat majoritatea acestora sunt sustinute de structuri controlate politica care in plus sunt de culoarea preferintelor celor de la FRR… Indemnul tau este o UTOPIE…Sa-ti inchipui ca un club finantat de o primarie PSD se poate revolta impotriva unui deputata si federatii PSD…desi de la un anumit nivel in sus, cum ar fi cel olimpic, clivajul politic dispare si el…nimeni nu supara zeii…sau cei care o fac platesc scump… Constanta PSD, Timisoara PSD, CSM-OLIMPIA PSD, Barlad PSD, Navodari PSD, Iasi PSD, Petrosani PSD, Suceava si ea PSD acum, Steaua si Dinamo si multe altele dupa cum “bate vantul”… si vin favorurile… dar Dinamo totusi PSD, dar repet mai toate dupa cum bate vantul pentru conservarea privilegiilor si functiilor…nu vorbesc de convingerile politice, ci de sursele de finantare (primariile)… cu toate acestea in momentul in care au loc schimbari politice colacul de salvare ramane FRR care de multi ani incoace este PSD – Morariu, Straton, Petrache…inainte nu stiu ca am fost plecat si nici nu am chef sa caut…toti PSD….Poate ca si eu sunt PSD 9nu sunt), dar PSD este una iar rugby-ul este alta si sfant…pentru mine…Nu pot tolera instrmentalizarea politica sportului chiar daca ar face-o partidul meu…pe care nu-l am… Astea sunt valorile etice despre care vorbesc si pe care conducatorii de cluburi, oamenii, jucatorii, fanii trebuie sa le integreze… totul pana la rugby, educatie, mediu, sanatate…sportul si calitatea vietii nu poate fi monopolul nimanui…Cum sa dau vina pe FRR, cand la sosirea lui Petrache in FRR au arborat banner-ul PSD pe site timp de 6 luni…Ce FRR a facut asta… Nu… Petrache a facut-o…inainte lui Straton si el tot PSd nici nu ar fi indraznit o asemenea ticalosie…pentru ca avea cenzura si a inteles ca aerul, apa si bucriile noastre nu pot fi ale nici unui partid…

  Nu fratele meu singura schimbare poate veni din noi si de la noi…in momentul in care un presedinte de club vine si spune stop…nu clubul…un jucator spune stop, nu echipa…Exemplele bune au cat de cat o mica sansa sa fie urmate si numai astfel putem avea speranta unei schimbari… Tu nu poti dezvolta rugby-ul sabotand initiativele private care nu au cine o alta vina decat ca nu vor sa se ploconeasca sau ca nu fac parte din gasca..Stii foarte bine despre ce vorbesc si randurile tale demonstreaza ca esti de acord…diferenta de opinii este doar una de forma nu si de continut… avenit momentul cred sa spunem lucrurilor pe nume.

 6. 15 September 2014 at 12:14

  eu nu iti pot contrazice logica pentru că în acest cazuri expuse este corectă. sa zicem atunci că jucam după celebra strategie good cop bad cop. Dar eu personal atât cat pot voi încerca sa conving oamenii din Timișoara că dacă nu pornesc o reformare, reinstaurare a rugbyului în România, totul e în zadar.

 7. 17 September 2014 at 13:52

  Salut baieti!

  apreciez foarte mult pasiunea voastra pe care o purtati sportului vostru de suflet – rugby-ul. impartasim o pasiune oarecum comuna, aceea a sportului si a competitiei in general, si marturisesc ca m-am simtit profund intrigat de situatia pe care o descrieti mai sus, desi cunosc foarte putin din amanuntele rugby-ului romanesc.

  m-am gandit ca poate ne vom edifica impreuna din materialul de mai jos (chiar daca asta ar insemna ca niciunul dintre voi nu are dreptate):

  http://www.prosport.ro/alte-sporturi/rugby/ponta-la-premierea-csm-stiinta-baia-mare-la-anul-vreau-sa-va-fiu-alaturi-la-cupa-mondiala-de-rugby-13286722

  enjoy!

  • 17 September 2014 at 23:08

   s-a folosit politic evenimentul cu baia mare, din păcate a fost murdărit de mârșăviile din semifinală.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

More Stories From RugbyPropaganda