Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

Între acronime sovietice și umor englezesc


S-a confirmat în sfârșit că, după asocierea cu englezii, noul nume al echipei de rugby din orașul nostru ar fi Timișoara Saracens RCM UvT. Ne-am fi așteptat la o mică dezbatere legată de noua denumire, de noile culori ale clubului, de semnificațiile, de avantajele și dezavantajele lor. Dar așa discutăm în fața faptului împlinit, însă totuși cu speranța că cineva mai înțelege ce înseamnă istoria unui brand.

Din păcate ne-am obișnuit de-a lungul timpului ca în sportul românesc să se forțeze, din când în când, tot felul de schimbări de nume, sigle ale diverselor echipe. Toate cu argumente de regulă politice ori de finanțare. Un prim val de schimbări a avut loc după Unirea din 1918 când echipele, unele românești, altele maghiare, au fost de bună nevoie și silite de împrejurări să își românizeze numele. Tot după un război mondial, al doilea, venusresponsabilii cu sportul ai puterii bolșevice de ocupație au schimbat cam tot ce însemna nume cu simbol național românesc. Cea mai nenorocită mi se pare schimbarea numelui Unirea Tricolor în Dinamo, dar și dispariția echipelor cu nume de eroi ai mitologiilor antice care a dus la dezvoltarea unor branduri ca CCA-Steaua, Steagul Roșu etc. Dar ăsta e alt subiect. Însă ce n-am înțeles niciodată, oare de ce preferau comunistoizii acronimele acelea de tip SCM, FCM, HCM, RCM adică Sport (Fotbal, Handbal, Rugby) Club Muncitoresc, Municipal sau ce mai citeau ei prin învățăturile marilor gânditori sovietici?! 🙂

După ’90 cei ce s-au impus au fost diverși sponsori, mai mult sau mai puțin serioși, care ori schimbau numele ori mai adăugau ei ceva la el, câte un SRL, un SA, ceva. Iar mai nou avem autoritățile locale care, în dorința de control, inventează echipe cu diverse nume prescurtate și aceleași eterne acronime.

La noi în Timișoara am avut parte de toate acestea, la toate sporturile. Se știe de dispariția marilor echipe Chinezu, Ripensia, iar fenomenul Politehnica nu-l mai discut, este știută părerea mea pe care o găsiți aici:https://flaviusaureliangrozoni.wordpress.com/2013/03/08/poli-redivivus-4/

Nici rugby-ul nu a făcut excepție. Echipa a început bine, după 1949, urmând modelul 2_timisoara vs angliaPolitehnicii, și s-a format în jurul unui alt brand major al Timișorii, Universitatea! A purtat diverse denumiri rezonabile, Club Sportiv Universitar, Știința, Universitatea. După revoluție problemele financiare au adus diverși sponsori care, deși au adăugat ei câte un micuț Marcelinni, au păstrat brandul Universitatea la loc de cinste. Dez-brănd-area majoră a clubului Universitar a început cu peste un deceniu în urmă odată cu introducerea acestui nume-acronim RCM, adică Rugby Club Muncito… pardon Municipal. Cel mai probabil a fost ideea fără viziune, dar posibil și disperată, a vreunui aciuiat pe la club, care încerca astfel să impresioneze cine știe ce funcționar de primărie neștiutor în ale imaginii, sub totala indolență academico-universitară-de-vest.

Saracens London – Sarazinii din Londra – este un club fondat în 1876. Adică cu exact 100 de ani 18th_century_playersB.M. – before me. 🙂 asta așa, ca să intrăm glumind în atmosfera originii noului nume al echipei de rugby din Timișoara. Unii zic că studenții fondatori s-ar fi inspirat după modul cum îi numeau occidentalii pe cei de religie islamică, pe musulmani, în vremuri antice și de mult apuse. Da poate, și o fi, da’ eu mai degrabă cred că , când s-au adunat ei, studenții, veseli într-un pub, să își dea nume, unu’ mai fâșneț a zis, pe engleză of course: „Bă, care au fost, mă, ăia care le-au tras-o la Cruciați?” Altul, mai treaz, și-a adus aminte: „ – Mărețul cavaler al deșertului Saladin, și Sarazinii lui!” Acuma, ce aveau studenții ăștia, așa tam-nissan, cu Cruciații? Bun, OK, pe lângă faptul că e posibil să le fi fost strămoși. Păi aveau. Că rivalii lor din același cartier londonez își luaseră deja numele de Cruciații – Crusaders. Și bine și-au ales numele acești Sarazini, pentru că ulterior, ca-n istorie, dar nu la fel de medieval cum au făcut-o tizi lor i-au anihilat pe Crusaders – care totuși au renăscut în rugby cu mai mult succes pe o insulă de la antipozi. De acolo zic eu că ne avem noi noul nume la Timișoara.

Și nu e rău. Nu e rău pentru că pe vremea aia când noi le spuneam musulmanilor sarazini, cam ei erau lorzii și noi eram pe post teroriști barbari și sângeroși. Și pe deasupra fără ei nu știu cum am fi ajuns noi să mai auzim azi de un Socrates, (nu fotbalistul brazilian), Platon (ăla de care un minuscul ministru spunea că a plagiat și el la rândul lui), Aristotel (nu căncescu), șamd.

Nu e rău, din contră, pentru că Saracens este un nume mare în rugby-ul actual, cu o strategie de saracens partner clubdezvoltare spectaculoasă la toate nivelurile de imagine, iar echipa noastră nu are decât de câștigat după această conexiune. Plus că dacă vine Califatul din Siria si Irak cu bomba, când va vedea Semiluna pe steag la Timișoara, sigur va mai face niște sute de kilometrii către vest înainte să o detoneze.

Dar știți ce e totuși rău? E rău că s-a pierdut ocazia să se scape de acronimul ăsta tip URSS, care este RCM, și mai ales e rău că adevăratul brand al rugby-ului timișorean, anume Universitatea, a fost trecută la și alții! Sunt convins că actualul primar nu s-ar opune suprimării sintagmei RCM, și e evident că actuala conducere de la Universitate înțelege ce însemnătate are pentru instituție asocierea cu rugby-ul, și de aceea în ultima vreme promovează această asociere printre studenți, fapt ce poate ajuta clubul pe termen lung.

Nu știu ce efect va avea textul meu, și sincer nici nu mă mai interesează, nu știu nici dacă va fi vreo regândire a noului ansamblu denominativ al echipei de rugby, pentru că nu știu dacă cineva din România, în afară de rrrromii gen Mondial, Planetar, Salam, Minune, Judecător, Procuror, Televizor, mai înțelege ce înseamnă un nume. Așa că fac ce a făcut și tata. Mă duc pe păduri cântând, și dacă mă voi mai referi vreodată la această echipă de rugby, pentru mine va fi Universitatea Timișoara Saracens. Sau mă rog în orice altă ordine.

Pentru Timișoara.

P.S. Poate că la bășcălie mi-ar place cum sună și ReCeMe Saracens.

Share

Tags: , , , , ,

2 Responses “Între acronime sovietice și umor englezesc”

  1. 16 February 2015 at 16:39

    Hm… De multe ori stau și mă gândesc de ce oare nu s-a revenit după ’89 la cluburile fanion de altădată: TCR, Stadiul Român, Viforul Dacia (la rugby), Venus, Ripensia, Colțea (la fotbal), Juventus și Brașovia (la hochei), etc. Sau de ce numele noi (sau numele ”comuniste” reciclate) sunt atât de nesărate, de lipsite de ”vino-ncoa”, chiar și atunci când nu sunt niște acronime stupide sau nu reprezintă numele sponsorului principal al echipei. De exemplu: Extensiv Craiova, Știința Bacău, Gaz Metan Mediaș, Gloria Bistrița, Viitorul Constanța, Unirea Urziceni, etc. Răspunsul e simplu: pentru că cei care conduc (cam la toate nivelele) nu sunt decât niște vai-mama-lor, puși acolo (sau rămași ”moștenire”) pe criterii securistice, de rudenie, de amiciție, de hoție șamd, sau chiar de incompetență de-a dreptul (pe principiul ”lasă-l pe boul ăla acolo, că măcar putem să-l controlăm”). Și-atunci de unde să le cerem acestor ”oameni de bine” să aibă cultură, imaginație, creativitate, fantezie, să cunoască istorie, geografie, limba română sau măcar să aibă vreo meserie, vreun domeniu pe care să-l stăpânească decent? Așa că să nu ne mirăm (prea tare) că mintea lor nu trece mai departe de HCM, CSM, SCM, FCM, CSMS, ASU, CSU, FCU, sau, în cazurile cele mai bune, ne trezim cu vreun banal ”criteriu” geografic/județean, folosit peste tot ad nauseam, precum Dunărea Galați, Dunărea Brăila, Mureșul Tg.Mureș, Mureșul Deva, Mureșul Toplița, Argeș Pitești, Someșul Dej, Silvania Cehu Silvaniei, etc. Cineva îmi povestea că prin anii ’70 se înființase la Tulcea o echipă de rugby care se chema Pescărușul. Nu pot să zic că mă dă pe spate un asemenea nume, dar am ajuns să mi se pară parfum pe lângă scremuțeniile astea cioplite în limba de lemn pre- sau post-decembristă.

    • 17 February 2015 at 10:17

      multumesc, pentru comentariu. pertinent și de bun simț. tot respectul

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

More Stories From RugbyPropaganda