Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

FRR – you are not alone


Deși nu îmi stă în obișnuință să laud autorități, trebuie să apreciez că la Federația Română de Rugby sunt multe momente când se fac lucruri bune. Unul dintre ele a fost înființarea SuperLigii de Rugby în urmă cu câțiva ani. Urmând un slogan faimos înainte de ’89 ce suna cam așa: “E bine, e bine, e bine, dar poate fi și mai bine!” îmi permit, cu tot respectul și buna credință, să transmit câteva idei de lucru, mai ales că în aceste zile sunt discuții relativ publice despre cum va fi noul format al SuperLigii în 2014.

Ca în fiecare an se pune problema numărului de echipe admise, dacă să fie sau nu Play Off, etc. O abordare normală având în vedere condițiile grele în care se află multe echipe de rugby, însă eu aș începe analiza cu sfârșitul SuperLigii, adică cu finala.

În ultimii ani în finale, mică sau mare, au ajuns câte 3 echipe din provincie, însă toate meciurile s-au disputat în București, în Templul Rugby-ului, la Arcul de Triumf. Această decizie ce părea bună acum câțiva ani privează în acest moment majoritatea suporterilor echipelor din provincie de posibilitatea de a-și susține la fața locului echipa favorită. Soluția este simplă finalele să se joace în dublă manșă, câte un meci acasă la finaliste.

Avantaje: 1. se dă posibilitatea suporterilor să își susțină favoriții la ei în oraș. Să ne închipuim un meci de finală la Baia Mare, la Constanța, la Timișoara sau în Ghencea, mii chiar zeci de mii de oameni ar veni să-și vadă echipa; 2. într-un singur un meci pot apărea greșeli de arbitraj decisive și astfel munca jucătorilor de până atunci poate părea în zadar, însă erori consecutive în două partide mai greu; 3. în plus se câștigă două meciuri jucate la maxim pentru jucători în loc de unul; și 4. să nu neglijăm expunerea în mass-media a două jocuri în loc de unul. Dezavantaje: 1. nu se mai joacă pe Arcul de Triumf. Nu-i nimic se poate juca aici finala Cupei României și se poate face o tradiție din asta, an de an.

Să mergem mai departe, semifinalele SuperLigii. Și semifinalele se pot juca în două manșe, mai ales dacă se vrea anularea Play Off-ului. Argumentele sunt identice cu cele pentru finale.

Având în vedere că pot fi deja 8 meciuri de intensitate maximă în semifinale și finale, Play Off-ul pare să devina redundant și anularea lui va crește intensitatea meciurilor din campionatul standard, mai ales că în ultimii ani Play Off-ul a confirmat aceiași ierarhie din sezon. Eliminând Play Off-ul se poate face loc meciurilor din, și deci revitaliza, Cupa României, unde la fel se pot juca meciurile semifinale în sistem tur-retur, dar nu finala care este plasată genial de Ziua Națională.

Acestea fiind spuse sunt convins că soluțiile au fost gândite deja și de organizatorii de competiții precum și cei de la departamentul de imagine a federației, eu doar am dorit să le arăt că nu sunt singuri în încercarea de dezvoltare a rugbyului românesc.

P.S. Se ridică două probleme tehnice: 1. cine decide ordinea meciurilor? soluția e simplă, echipele mai bine clasate la sfârșitul sezonului regulat, și 2.cum se face diferențierea câștigătorului în cazul în care fiecare echipă câștigă câte o manșă? se poate opta pe cine înscrie mai multe eseuri, apoi puncte s.a.m.d. Mulțumesc.

Share

Tags: , ,

2 Responses “FRR – you are not alone”

  1. 31 January 2015 at 10:39

    HIHIIHI….Un campionat unde echipele se intilnesc de 2 sau 3 ori in aceeasi competitie si o finala care se joaca inaintea une-i semifinale,miroase a cirpa arsa!!!

    • 31 January 2015 at 16:41

      te referi la ce se intampla acum in superliga sau la ce propun eu. eu tocmai asta am propus daca tot se intalnesc de doua ori macar sa fie toate partidele cu miza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More Stories From RugbyPropaganda