Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

Afară, afară cu Kiwi Boys din țară!


Întrucât Federația Română de Rugby a găsit o soluție excelentă, adică 10 jucători pe foia de arbitraj dar maxim 8 în teren în același timp, articolul putem zice că devine caduc.

Titlul e dur, inspirat dintr-un slogan xenofob aberant, dar care tocmai din aceasta cauza atrage, poate avea un impact. Să vedem care?

Se aude că, în dorința de a proteja jucătorii romani, Federația Română de Rugby a restricționat numărul de jucători extra-comunitari folosiți la o echipa din Super-Ligă, începând din 2014. Încă nu e clar câți jucători non-europeni vor fi acceptați într-un meci de rugby în România, cică s-ar fi decis maxim 8, dar și din acest număr auzi că se mai poate scădea.

Nu sunt specialist în rugby, dar mă pricep cât de cât la o materie de liceu numita Logică. Hai sa vedem din aceasta perspectiva, dacă limitarea îi va ajuta cu ceva pe rugbyștii romani sau dezvoltarea rugbyului romanesc în general.

Să acceptăm că intenția FRR de a feri jucătorii romani din fata celor veniți de pe peste mări si țări este bună. Însă ce înseamnă ea de fapt. Că Domnul Președinte Petrache vrea să-l protejeze pe “fricosu'” Fercu, sau poate pe “micuțu'” Carpo, de parcă s-ar speria ei de vreo concurență! Mă îndoiesc întâi că la valoarea lor mai așteaptă vreo protecție din partea cuiva, iar apoi sunt convins că joacă cu o mai mare satisfacție când se știu cei mai buni.  Sau poate ne închipuim că dacă ii alungăm pe cântătorii de Haka din România, și alți rugbyști romani valoroși își vor găsi mai ușor loc în echipele de top ale României, ramase acum 4 la număr! Dar dacă, cumva, te trezești, mai târziu, că în loc de 4 echipe de top, rămâi doar cu una sau două? E mai bine așa? Sau, auzi tu, că vin băieții de la trib să ia locul unui frate alb de la noi! Păi cine de peste zări să-l înlocuiască pe Vasile Rus la forma pe care a arătat-o în acest sezon? E drept că de la națională l-au înlocuit, însa cu argumente slabe și de mult depășite, legate de indisciplină.

S-a mai zis în același timp că aceasta interdicție ii ajuta și pe jucătorii tineri romani, care caută afirmare. Astfel se vor arunca echipele mari, dornice de rezultate rapide și concrete să înlocuiască în primul 15, pe spectaculoșii jucători din emisfera sudica cu juniori romani de valoare, dar fără experiență? Am mari îndoieli! Oare nu cumva aceasta experienta necesara juniorilor se capătă la echipe mai mici, fără presiunea rezultatelor? Acolo trebuie făcut ceva, aceste echipe mai mici trebuie încurajate, și mai ales ajutate, chiar și financiar, să înroleze tineri rugbyști români, dar asta nu se va întâmpla în nici un caz dacă bagi interdicții pentru echipele cu bani. Din contra taxează-le dacă își permit luxul de a aduce străini, dar lasă-i să aducă jucători spectaculoși și din alte continente.

“Așadar, deci, prin urmare” cu cât cred că va crește valoarea rugbyului romanesc dacă interzicem jucătorii de la Antipozi? Va creste exact ca bugetul României, adică negativ.

În nepriceperea-mi, îndrăznesc să adaug și câteva soluții potențial-pozitive pentru dezvoltarea rugbyului în România. N-ar fi mai bine sa folosim condiționări în loc de interdicții? E adevărat, condiționarea pare mai de “dreapta”, ori la stânga învățăm mai mult să interzicem. Să spunem, spre exemplu, că tu club dacă vrei multi jucători străini în meci sau pe foaia de arbitraj, atunci, eu federație îți condiționez acest avantaj, în același cadru, de prezența unui număr minim de tineri jucători romani sub o anumita vârstă, 23 să zicem, sau iți accept mai multi jucători străini doar dacă au sub o anumita vârstă, să punem 22 de ani, jucători care pot fi mai târziu naturalizați, deci pot aduce rezultate pentru echipa Națională, care ne interesează, pe bună dreptate atât de mult.

În sfârșit mă întreb dacă și alte țări care vor să dezvolte rugbyul național au luat aceleași măsuri? Oare Italia a ajuns ce este azi în rugby interzicând ce era străin? Dar ce știu ei, când noi băteam Franța acum 30 de ani, nici nu existau în rugby. Și stau, și cred și în coincidențe, cum de Naționala a început să aibă rezultate și i-a crescut atât combativitatea și cât competitivitatea exact după infuzia de jucători din sudul planetei în SuperLigă, atât la Baia Mare, cât mai ales la Timișoara, și după ce a fost adus ca selecționer culmea tot un străin.

PS. Nu vreau să se înțeleagă, de către răuvoitori, că încerc să diminuez importanța oamenilor de rugby din România în lupta de reînviere a rugbyului românesc, dar cred că peste aceasta certă valoare se mai pot fixa și câteva plombe cu rugbyști veniți de departe, cu un altfel de joc, în România. Aceste două elemente combinate nu pot decât să ne ducă la rezultatele dorite de toată lumea la nivel de Națională.

Share

Tags: , ,

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

More Stories From RugbyPropaganda