Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

6Natiuni – dacă n-a fost atunci poate fi acum!


Legenda cu România care trebuia să joace în turneul celor 6Natiuni la Rugby – cea mai veche competiție sportivă internațională din istoria sportului modern – este cunoscută de marea parte a iubitorilor de sport din țară. Se zice, pe bună dreptate, că în urma rezultatelor extraordinare din anii ’70-’80 ai secolului trecut România ar fi fost invitată să participe în această competiție exclusivistă în lumea sportului cu balonul oval.

La fel există mitul că însuși Ceaușescu s-ar fi împotrivit, la recomandarea unor „bine intenționate” slugi comuniste, ca Naționala să participe în această competiție, sub pretextul mai mult s-au mai puțin oficial că la noi vremea este prea friguroasă și că nu avem teren disponibil de joc în lunile februarie și martie. Dar probabil adevăratele cauze ale refuzului erau de natură ideologică.

Acum câțiva ani a apărut o nouă discuție, probabil pe baze sau năzuințe reale, cum că ar putea fi posibil ca o echipă din 6Natiuni să retrogradeze în mai noua competiție Cupa Europeană a Națiunilor, iar câștigătoarea acestei competiții să acceadă în 6Națiuni. Sincer deși mi-aș dori din tot sufletul acest lucru, mi-e greu sa-l văd posibil deocamdată, sub argumentul cel mai simplu: cum să riști să scoți Scoția :), de exemplu, din această competiție când ea a participat la primul meci inter-țări din istorie?

Dar se poate face altceva! Se poate organiza anual un meci test internațional, cu o valoare simbolică, între echipa care câștigă CEN și echipa care primește lingura de lemn din 6Națiuni, adica cea care termină pe ultimul loc. Iar cum se obișnuiește la rugby se poate introduce în joc și o Cupă cu un nume reprezentativ, spre exemplu All Europe Cup sau United Europe Cup, etc.

Din prisma istoriei trecute a rugbyului românesc și a potențialului viitor Naționala noastră ar merita din plin, așa cum Georgia ar merita pentru prezentul extraordinar al acestei echipe. Dar mai sunt și alte argumente. Se dă astfel o importanță majoră unei competiții cum e CEN, perspectiva unui meci cu o echipă de 6Natiuni motivează toți jucătorii implicați. Plus se face o apropiere între cele două competiții dând prestigiu european echipelor câștigătoare CEN. Promovezi astfel rugbyul în țările din liga a doua europeană, să ne închipuim un meci mare la Cluj sau la Tbilisi. Și nu în ultimul rând iei pulsul valorii sau a diferenței de valoare dintre cele două competiții. Poți vedea cum evoluează echipele în timp și ce trebuie făcut pentru a crește valoarea rugbyului european non-6Națiuni.

Sunt conștient că doar dacă oficiali ai Federației Române de Rugby ori cei ai federației Georgiei s-au gândit deja la o asemenea idee există o șansă ca ea să se realizeze, deși oficial nu am auzit nimic până acum. Și nici dacă s-ar fi gândit cineva nu e chiar ușor să convingi oficialii internaționali responsabili cu 6Națiuni de validitatea unei asemenea idei. Dar poate face ceva în acest sens domnul Octavian Morariu președintele FIRA-AER.

Share

Tags: , , ,

2 Responses “6Natiuni – dacă n-a fost atunci poate fi acum!”

  1. sony
    19 March 2014 at 23:30

    Ar fi frumos asa ceva, insa mult prea departe de a se realiza…nu stiu cati superteri romani sau georgieni vin la un meci al echipei lor nationale insa la un meci al Scotiei sunt aproximativ 80.000 de suporteri meci de meci. Si daca mai punem la socoteala si “caldura” publicului georgian si uneori si a romanilor, nicio sansa.

    • 20 March 2014 at 0:24

      Mulțumesc pentru mesaj. În Georgia participă zeci de mii de suporteri la meciurile naționalei așa cum veneau oamenii și la noi în anii buni ai Rugbyului Românesc. E drept că georgienii nu înțeleg pe deplin spiritul rugbyului și fluieră și huiduie adversarii ca la fotbal. Dar astea se pot rezolva. Totuși un meci de o asemenea importanță ar schimba datele problemei și cred că ar avea succes oriunde s-ar juca.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

More Stories From RugbyPropaganda