Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

Poli Redivivus


Imagine

Fenomenul timișorean numit Poli Timișoara trece prin cele mai grele momente din istoria lui de peste 90 de ani. Nicicând în viața ei fotbalistică, Politehnica nu a fost mai aproape de ridicol si deci de non-existență decât acum. Nici pe vremea lui zambon, Doboș sau Iancu, Poli nu arăta așa de rău.

În numele dragostei drepte si sincere pentru ce a fost Poli, noi cu toții am „reușit”, printr-un derapaj logic, să transformăm un crez existențial într-o jenantă lupta pentru proprietate. Am renunțat la justul „Poli suntem noi” pentru mult mai juridicul „Poli e a noastră”!

Ura, sănătoasă de altfel, pentru un sistem corupt ce își bate joc de un sport pe care îl iubeam, ne-a împins întru uitarea adevăratei si nemuritoarei Poli si a forțat partea cea mai activă a suporterilor într-o bătălie fratricidă, pe cat de penibilă pe atât de nocivă, cu „a’toritățile”.

Într-o vânătoare dementă pentru „brandul” Poli, unii dintre noi, druckeri și primari, își revendică dreptul de a o avea pe Poli doar pentru ei, invocând acronime iluzorii si aleatorii, negând astfel ce înseamnă Politehnica în primul rând: „O singura echipa, un singur oraș”!

Niciodată prescurtări ca A.C.S. sau A.S.U. nu vor avea nimic de a face cu ceea ce înseamnă Poli cu adevărat.

Am înțeles argumentele idealismului anti-sistem ale Peluzei Sud și putem accepta pragmatismul politicienilor care încearcă o soluție cât de posibil curată în interiorul unui sistem murdar, însă pozițiile de forță culturistă pe care aceste tabere le tot plimbă pe arena publică din Timișoara nu au nimic de a face cu spiritul acestui oraș.

Poli nu aparține nici politicienilor, nici Peluzei, nici mizeriei de frf, nici măcar Universității Politehnice. Poli nu poate ființa sfârtecată, în numele unei iubiri îmbâcsite cu orgolii si ambiții copilărești. Nimeni nu are exclusivitatea iubirii de Poli Timișoara.

Noi ceilalți, binecuvântați și noi, la rândul nostru, cu dragoste pentru Timișoara si Poli, nu suntem cu interes pentru literele voastre, ne e lehamite de războiul de imagine dus din sediile instituțiilor năclăite si din puburi din ce în ce mai oficiale, și apoi regurgitat ba în mass media, ba pe gardurile Timișorii. Cine mai asculta monologurile voastre teleportate parcă din ședințe de consiliu sau din întâlniri conspirative interzise „civililor”?

Opriți-vă! Stați o secunda si gândiți-vă ce faceți de fapt. Voi devorați un fenomen ce durează în Banat de aproape 100 de ani. Poli nu e a voastră, dar nici a nimănui. Poli înseamnă prin excelență a fi uniți, noi toți cei care iubim o idee despre onoare, respect și continuitate a trecutului spre viitor, oricum ne-am fi catalogat unii pe alții până acum, ca fiind răi sau buni, pragmatici ori idealiști, corupți sau golani, și bineînțeles sămânțari.

Până aici! La fel, cum voi ne forțați sa gândim de Poli la trecut, noi cei de obicei tăcuți, dar mulți, vă impunem pentru Poli un singur viitor posibil: Împreună! Poli nu e istorie, Poli nu e palmares, Poli nu e Peluza Sud, Poli nu e primărie, consiliu local sau județean, Poli nu e Dan Păltinișanu, Politehnica este doar toate acestea la un loc.

Vom renaște din spuza ce încă mocnește pe aleile Timișorii, după protestele anti Sandu si anti FRF, numai atunci când toți cei ce invocăm dragostea de Poli ne vom regăsi într-un singur loc, pe Dan Păltinișanu, suferind, om lângă om, pentru o singură echipa cu numele de Politehnica Timișoara, cu istoria ei, palmares, culori, cu Peluza Sud ocupată de adevărații Ultrași, cu mâncători de semințe la tribune, cu primari si consilieri, cu steaguri și cântece, și nu în ultimul rând cu mesaje de „bine” pentru „cumătru” sandu.

Nu demult strigam cu toții  “Dreptate pentru Poli”, dar am ajuns acum, unii dintre noi, să cerșim “Unitate pentru Poli”. Politehnica fotbalistică poate fi din nou prezent și însemna iarăși viitor, dar niciodată atâta timp cât suntem separați.  Divizați în cele patru zări prăfuite ale Banatului nu facem decât să îngropăm, într-o cafteală ieftina, un simbol care ne definește dincolo de fotbal.

Ce poate fi o echipa de fotbal fără galeria ei de drept? Exact un pârț! Dar, la fel, ce viitor are o echipa fără bani si susținere, fără perspective? Viitorul apei din bazinul de toaletă. Și mai grav ce sunt aceste două echipe fără zecile de mii de suporteri care nu sunt nici druckeri născuți natural, nici edili aleși prin vot? Nimic.

Cu tot respectul, primare Spartacus și voi cei 999 de Ultrași, când vă potoliți complexele, orgoliile și ambițiile de putere, control sau proprietate, și aveți vreun gând de pace și de împăcare, anunțați-ne și pe noi, „nehotărâții”, poate regăsim pe undeva, în mai știu eu ce colțișor din casa și suflețelu’ nostru, patima pentru fotbal și fularul cu POLI. Până atunci „Fie sa renască numai cel ce har are de-a renaște …” rămâne doar un stih genial al lui Șerban Foarță, pus pe muzica celei mai bune formații românești din lume: Phoenix!

Grozoni Flavius Aurelian,                                                                                                 pen-ultimul polist pe stil vechi.

Share

Tags: , , ,

13 Responses “Poli Redivivus”

 1. Andrei Vlad
  8 March 2013 at 14:59

  nu are nimeni complexe amice, nu e niciun orgoliu vis a vis de primar sau alte chestii. am ales sa sustinem o echipa care are legatura cu Timisoara, care a reprezentat in ultimii ani Univ. Politehnica din Timisoara.
  AC Recas, e doar o echipa din judetul nostru. Le dorim mult succes in drumul lor, dar noi (eu cel putin), nu voi sustine niciodata acea echipa. Prefer sa merg la meciuri in judet, D, chiar si municipiu.
  La urma urmei asta inseamna dragoste neconditionata pentru culori. Sa le iubesti si sa le incurajezi indiferent unde joaca.

  • 9 March 2013 at 21:30

   iti multumesc pentru timpul acordat. cum poti citi eu va inteleg optiunea. ce vreau eu sa spun este ca razboiul fratricid va distruge fenomenul poli. in acest moment avem in timisoara doua echipe cu numele de poli, ambele inregistrate la frf, despartite doar de niste acronime. eu din pacate nu pot sustine doua echipe cu numele de poli, una fara galeria ei de drept si una fara avergura si perspectiva demna de acest oras. cand gasiti o solutie comuna anuntati-ma si ne vedem cu totii pe dan paltinisanu. si ca mine sunt multi multi timisoreni.

 2. sabbin
  12 March 2013 at 10:52

  “Opriți-vă! Stați o secunda si gândiți-vă ce faceți de fapt. Voi devorați un fenomen ce durează în Banat de aproape 100 de ani.”

  Gresesti amarnic, daca ne-am opri cine ar duce mai departe acest spirit? ar ramane doar o amintire fada in mintea unor oameni trecuti peste cativa zeci de ani, intocmai asta e singura mostenire pe care mi-a lasat-o acest oras, iar daca noi nu ne implicam nici cum nu avem cum sa ducem mai departe acest bun, si nu e vorba de echipa ci de spiritul “Poli”, oricare generatie o sa vina si o sa iti zica ca echipa/le de acum nu au de a face cu ea de atunci(cea din care e omu’ respectiv) si nici cea de dinainte de astea doua si asa mai departe dar spiritul Polistului e acelas… Daca tu vrei sa reduci la tacere tot si sa suspinam in intuneric ca ne-a fost distrus totul si sa nu facem nimic imi pare rau dar nu poti sa te numesti polist…

  • 12 March 2013 at 11:03

   Vouă celor doua tabere divizate eu va cer să opriți războiul ăsta fratricid, intre timișoreni. Celorlalți neimplicați activ le cer sa adopte a treia cale, să refuze a lua parte în această luptă de imagine. E drept ca nu ma pot numii polist, pe stil nou, adică aces-ist sau asu-ist, însă polist pe stil vechi rămân pe viață, că ne place sau nu. 🙂

   • sabbin
    12 March 2013 at 11:11

    Da nu e vorba de nici un “razboi” atat Robu cat si noi ne-am exprimat parerea neutra despre echipa cealalta nu exista un “razboi” care il numesti tu, nu inteleg de unde atata ideologie proasta… E o simpla alegere pe care o faci singur vrei sa mergi la ACS nu o sa iti dea nimeni in cap, vrei sa mergi la SS la fel nu o sa vina Robu sa iti dubleze impozitele pt. asta… Nu vad de unde atata “stanga” sau “dreapta”….

 3. 12 March 2013 at 11:20

  război de imagine, nu cu bâta. am scris clar. păi alegerea mea e să nu merg cu nici una din aceste echipe până când proprietarii nu ajung la o înțelegere si vor face o echipă întreagă, nu jumătăți. una cu galerie si una cu resursele orașului. eu propun o a treia cale. unitate, înțelegere. o singura echipa un singur oraș. nu ma interesează cum, în ce liga. Poli e unică. Dar eu vad că sunt două. acuma s-ar putea să fiu beat si să văd dublu. 🙂

  • sabbin
   12 March 2013 at 12:52

   Sunt 2 echipe de fotbal una formata si “nascuta” in cadrul universitatii care si-a exprimat clar ideea de a pleca de la 0(nu de la echipa din 1921) si cealalta care a fost mutata cu totul de la Recas la Timisoara, practic schimbat doar numele si sediu care pretinde ca e continuarea echipei din 1921 acu alege tu ce vrei sa urmezi. Noi urmam idealuri si altii urmeaza hartii… alegerea e a fiecaruia…

   • 12 March 2013 at 13:07

    păi și asta am scris. cum ai zis și tu. din păcate nu pot face diferența pentru ca ambele tabere au partea lor de dreptate. eu aștept să vă înțelegeți si sa faceți o singură echipă, treaba voastră cum. până atunci rămân deoparte.

 4. Suporter Poli
  20 March 2013 at 11:50

  Amice Oracol, din ce citesc am impresia ca esti ca un copil intr-o familie in care parintii divorteaza si tu vrei neaparat sa ramana impreuna. Uneori cand sunt neintelegeri de principiu nu prea se poate. Fara suparare dar urmaresti utopii, cel putin pe moment. eu cred ca esti suficient de “snob” sa nu-ti murdaresti incaltarile pe la sate (cum de altfel am auzit de la un alt amic, si DA sunt(eti) majoritari) dar parca nici destul de “cinic” ca sa urmaresti doar “performanta”. Hotaresta-te care parte ti-e dominanta si du-te si sustine unul din proiecte!

  • 20 March 2013 at 12:21

   iti multumesc pentru comentariu. ai intuit corect, eu sunt dintr-o familie in care parinti au divortat si mai mult si-au disputat “dreptul de proprietate” asupra copiilor prin tribunale, ceea ce va prevad si eu voua, asuisti si acesisti. eu sunt de la sat, deci nu imi insusesc “aprecierea” ta cum ca as fi prea snob sa ma murdaresc pe incaltari, cum frumos ai zis. insa legat de o obligatorie optiune a mea pentru o tabara sau alta nu pot decat sa reiau ce am scris, sub o alta forma: nu consider nici unul din proiectele pornite dupa disparitia vechii echipe ca fiind reprezentativ pentru Timisoara si deci nu am cum sa sustin vreunul din ele. Am cunoscuti, fosti prieteni, in ambele tabere si asta e inca un argument sa nu aleg intre ei. Insist insa pe validitatea partiala a ambelor proiecte, unul pragmatic, al lui spartacus si unul ideatic al Peluzei, care, printr-o solutie pe care eu o vad posibila daca s-ar lasa deoparte orgoliile, se pot regasi impreuna sub vechea echipa a Politehnicii, cu tot ce inseamna ea.

 5. Floka
  1 May 2013 at 22:33

  Cu tot respectul, esti cea mai proasta cunostinta a mea!

  • 2 May 2013 at 8:11

   Imi cer scuze nu pot lega persoana Dvs, fizica, cu pseudonimul de blogger, Floka, desi ceva imi spune ca sunteti, evident, un Einstein reincarnat. In acest caz recunosc ca pot fi cea mai proasta cunostinta a Dvs. Va multumesc pentru comentariu, cu regretul ca, evident, nu ati inteles punctul meu de vedere.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

More Stories From FotbalPropaganda