Go to ...

Propaganda Blog

„Citește și dă mai departe!”

Propaganda Blog on Google+Propaganda Blog on YouTubeRSS Feed

Efectul PSD-ALDE-UDMR asupra Justiției. Varianta 2017


Modificările aduse de PSD legilor justiției vor avea un efect greu de cuantificat în acest moment, dar unele se pot întrevedea prin prisma trecutului nostru recent sau mai îndepărtat. Aș menționa doar două tipuri de situații posibile și foarte probabile pe care unii dintre noi le-am trăit în anii de dinainte sau de după 1989.

După votarea legilor justiției în 2005, la presiunea UE, procurorii români au dobândit un statut de independență asemănător cu cel din țările occidentale. Rezultatele acestei modificări esențiale s-au văzut până la urmă, politicienii corupții care au ajuns să înfunde pușcăriile pentru ilegalitățile făcute cu banii noștri ai tuturor.

De atunci încoace aceștia încearcă prin diverse metode să întoarcă aceste legi în trecutul negru al tranziției pentru a putea controla din nou procurorii și judecătorii. Marțea neagră, Legea Amnistiei și Grațierii, Ordonanța 13, și acum modificările comisiei Iordache sunt toate tentative de a subordona Justiția politicienilor. Voi face apel la memoria noastră emoțională pentru a exemplifica cum anume va schimba comisia Iordache – altă întrebare – viața noastră în România.

Vă aduceți aminte de vremurile când politicienii sau progeniturile lor omorau oameni cu mașinile lor și scăpau fără măcar să plătească despăgubiri, ce să mai vorbim de dosare penale? Cum reușeau asta? Simplu. Dădeau un telefon cuiva care avea putere de decizie asupra carierei procurorului care cerceta cazul și sub amenințări sau promisiuni legate de viitorul procurorului rezolvau problema în favoarea lor. De aici s-a născut cunoscutul proverb românesc „Mortul e de vină”.

La fel în cazul în care un procuror descoperea o infracțiune de milioane de dolari/euro făcută de un politician cu banii publici. Politicianul contacta superiorii acestuia sau chiar pe ministrul de justiție iar aceștia opreau investigația și blocau dosarul respectiv. Este cunoscut destinul tragic al procurorului Panait care, pe vremea lui Adrian Năstase și Iliescu, în urma presiunilor exercitate de șefii lui de a lua decizii într-un dosar penal în care erau implicați politicieni, decizii împotriva conștiinței sale, împotriva eticii profesionale și a adevărului, condiționat fiind cu viitorul său profesional, s-a sinucis aruncându-se de la balconul apartamentului său din București (nu comentez teoria cum că ar fi fost de fapt aruncat).

Ce face acum PSD-ALDE-UDMR este să întoarcă România în acele „vremuri de tristă amintire”, o formulare pe cât de cunoscută pe atât de actuală.

Share

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More Stories From CynicPropaganda